WEDSTRIJD

WEDSTRIJDONDERDELEN

De wedstrijd vindt plaats op zaterdagmiddag en bestaat uit één of twee rondes van 6, 5km over alle 12 de zandeilanden. Voor de kinderen is er een kortere swimrun race. Aanmelden kan vanaf 12:00 uur, de starts zijn vanaf 13:30. Hieronder meer informatie per wedstrijdonderdeel / startserie en wat informatie over het parcours.

Kids SwimRun

De kids swimrun blijft op eiland 1 en 2 en bestaat uit 1 rondje (6-9 jr) of 2  rondjes (10-13 jr) van ca. 1 km. Hierin zitten per ronde circa 2 run- en 2 zwemsegementen (parcourskaartje volgt nog). Het hele parcours is toegankelijk voor toeschouwers, en bij de finish is er voor alle deelnemers de enige echte HRE-handdoek!

Dubbele ronde (‘SwimRun format’)

De start voor het dubbele rondje is met een ‘massastart’ om 15:00. Alleen in deze serie geldt een SwimRun format, met toegestane hulpmiddelen als pullbuoys en paddles. Het is een solo race.

Enkele ronde (‘Classic’)

Bij de hele ronde (vanaf 14 jaar) leg je per ronde totaal 1500 meter zwemmend en 5000 meter lopend af.  Er is een gefaseerde start met startgroepen van 10 personen elke 10 seconden.

Parcours aanduiding

Op ‘raceday’ is op de eilanden de route aangeduid met rood-witte linten. Op de kop van elk eiland staan vrijwilligers met felle hesjes je aan te wijzen waar je het eiland op kunt. Bij alle lastige opgangen hebben we trappen geplaatst. De route wijst zich dus in principe vanzelf. Let goed op deelnemers achter en met name voor je.

Parcours verkennen?

Wie denkt voorop te lopen, of om andere reden graag van tevoren wil oriënteren kan naar het ‘Verkenningsrondje eilanden’ komen. Deze organiseren  we doorgaans in mei of juni  (abbonneer op onze e-mail nieuwsbrief voor de datum). NB: Als je op eigen gelegenheid wilt verkennen, ga nooit in je eentje, maar met één of meer vrienden en laat thuisblijvers weten waar je bent.

Lengte swim- en runsegmenten

Als je online wilt voorbereiden zie bijgevoegde kaart met alle van zwem- en loopsegmenten en hun lengte. Je start op eiland 1 (onderaan*) en gaat met de richting van de klok. De zwemafstanden tussen de eilanden variëren van 50 m. tot (dik) 400 m (1e swim). De loopafstanden zijn van 150m. tot net geen kilometer voor eiland 9.

UITRUSTING

Voor deelname geldt onderstaande verplichte uitrusting:

Schoenen

Schoenen: Dit mogen elk soort schoenen zijn die de voet geheel omsluiten. En zolang er maar geen flippers aan zitten of iets anders dat je helpt om sneller te zwemmen. Veel voorkomende schoenen zijn:

  • Oude (lichte) hardloopschoenen
  • Surfschoentjes (De eilanden zijn van veengrond, dus vaak al demping genoeg)
  • Vibrams

Slippers of ander open schoeisel is niet toegestaan.

Kleding

Als kleding geldt het volgende:

  • Man: Zwembroek of trisuit
  • Vrouw: Zwempak of trisuit

Een wetsuit is niet toegestaan tijdens bij het klassieke rondje. Bij dubbele rondje wel (wel shorty wetsuit in de zomer).

Badmuts

Een badmuts is verplicht in verband met de zichtbaarheid! Niet inbegrepen bij je ticket, dus neem er zelf een mee!

Zwembril

Een zwembril is niet verplicht, al raden we wel aan er één te dragen.

Zwemboei

Zeker voor de minder ervaren openwater zwemmers raden we een zwemboei aan. Het water is vaak woelig, en op een zwemboei kun je even drijven als je vermoeid raakt of kramp krijgt.

BELANGRIJKSTE SPELREGELS

We vinden het belangrijk dat het rondje voor iedereen leuk en veilig is. Daarom hebben we toch een aantal spelregels:

      1. Het is verboden te duiken als je het water ingaat (alleen springen toegestaan, vanwege laag water op aantal plekken)
      2. Je bent verplicht aanwijzingen van de vrijwilligers en de organisatie op te volgen
      3. Zoals vermeldt bij ‘uitrusting’ is een felgekleurde badmuts verplicht bij het zwemmen en dichte schoenen (‘schoeisel) tijdens hele race.
      4. Je mag een ander niet blokkeren. Specifiek bij een trap geldt: de eerste die de trap vast heeft mag als eerste naar boven.
      5. Bij de klassieke editie (enkele rondje) zijn GEEN hulpmiddelen toegestaan zoals pullbuoy, paddles of wetsuits (i.v.m de laagdrempeligheid van de wedstrijd.
 

Het dubbele rondje is (sinds 2025) in SwimRun format en hier zijn hulpmiddelen zoals paddles, wetsuit en pullbuoy WEL toegestaan, zoals gebruikelijk in de SwimRun sport. Bij reguliere zomerse omstandigheden moet dit wel een shorty wetsuit zijn.

Reglement en handhaving

Zeker aan spelregel 1, 2 en 3 hierboven hechten we veel waarde omdat dit de veiligheid raakt. Voor regel 4 geldt een tijdstraf van 30 seconden. Dit ter beoordeling van de wedstrijdorganisatie.

 

 

 

Voor de fanatiekelingen is het toegestaan te racen en er is een prijsuitreiking overall voor snelste dames en heren. Maar we hechten veel waarde aan het recreatieve karakter van onze wedstrijd. Zie voor alle regels het reglementBij twijfel of meldingen van onsportiviteit vallen we terug op de regels en gebruiken in de SwimRun sport internationaal. Op moment van schrijven zijn dit de regels van de de Ö till ö SwimRun organisatie. Zo zijn – ook bij de SwimrRun – bijvoorbeeld pullbuoys groter dan 32 cm x 30 cm x 15 cm, grote zwemvinnen en zelf beschilderde of anderszins aangepaste materialen niet toegestaan. Als je twijfelt over materialen neem deze regels dan door, of mail de wedstrijd organisatie.